Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mezőgazdaság teherhordozói, a pótkocsik

2022. 06. 10. 08:24:46
A mezőgazdaság teherhordozói, a pótkocsik
A mezőgazdaságban a talajmunkákon kívül, szinte minden folyamat szállítási feladattal is jár. Országunkban évente, a szállításra kerülő betakarított termények, melléktermékek és inputanyagok össztömege egyszeri mozgatással számolva, meghaladja az 50 millió tonnát. Ha beleszámítjuk, hogy a legtöbbjüket több (2-3) alkalommal is utaztatni kell, 120 millió tonna a végeredmény.  Ezt a kihívást a tehergépkocsik mellett, többnyire a traktorvontatású szállítóeszközök, pótkocsik végzik.

A pótkocsik és az utánfutók


A pótkocsi és az utánfutó mezőgazdaságban széles körben elterjedt, szállítási feladatok végrehajtására szolgáló eszközök. Közös tulajdonságuk, hogy önmagukban mozgásképtelenek, vontatásuk valamilyen erőgéppel, járművel, traktorral történik. A legszembetűnőbb különbségeik a méreteikben keresendők: a kisebb szerelvények az utánfutó elnevezést, míg a nagyobb, robosztusabb párja a pótkocsi nevet kapta. Legtöbbjük saját fékrendszerrel rendelkezik. 


 
Mindkét szállítóberendezés létezik egy és többtengelyes kivitelben. A tengelyek száma a hossztól és a terhelhetőségtől függ. Az egytengelyes (alsó bekötésű) pótkocsi futóműve a súlypontja mögött van, ezért az önsúlyukat és a hasznos teher súlyának egy részét is a vontató jármű hordozza. A két –vagy többtengelyes (felső bekötésű) pótkocsik futóműve viszont osztott, emellett a mellső futómű kormányozható, a vontató nem teherhordozó.


A pótkocsik vontató szempontjából három kategóriába sorolhatók:
•    Tehergépkocsikkal vontatható pótkocsi
•    Traktorvontatású pótkocsi
•    Egyetemes pótkocsi (traktorral és tehergépkocsival is vontatható)
 

A pótkocsik mezőgazdaságban elfoglalt szerepe szerteágazó, de főként az ömlesztett áruk, termények logisztikáját végzik. Ennek köszönhetően, különböző felépítésű és kivitelű pótkocsik léteznek: félpótkocsi , konténerszállító, letoló pótkocsi, billenős pótkocsi, fix pótkocsi, szippantó vagy tartálykocsikat.
A hagyományosabb pótkocsik mellett megjelentek a speciálisan, az adott feladatokra készült modellek is: rendfelszedő, bálaszállító, trágyaszóró. 


Karbantartás és tisztántartás


Karbantartásuk és tisztántartásuk rendkívül fontos, hiszen így jelentősen megnövelhetjük az élettartamukat. Ajánlott minden használat után alaposan kitakarítani és átnézni minden alkatrészt. Mint minden gépnél, a korrózió itt is gyakran felmerülő probléma. A rendszeres ellenőrzés növeli a pótkocsik használatának és karbantartásának hatékonyságát, valamint javítja a pótkocsik és a bennük lévő szállítmány biztonságát is. 
 
Manapság a teherautós szállítás ebben a szegmensben minimális, a traktorok használata van terjedőben. Csökkent a nagyobb teljesítményű traktorok sebességkorlátozása, ami növelte a használati kedvet.  Az üzemméretek és a távolságok is csökkentek, ami még vonzóbb választássá tette.


Pótkocsi alkatrészekért böngésszen weboldalunkon, ahol megtalálja a szükséges alkatrészeket!