Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5+2 szerszám, ami jó, ha mindig a gépben van!

5+2 szerszám, ami jó, ha mindig a gépben van!

Ha igazán felkészültek szeretnénk lenni, akkor érdemes mindig a gépben tartani néhány szerszámot, nézzük is meg melyek ezek!

Csavarhúzó

Kevesen vannak, akik még nem használtak csavarhúzót, akár egy kilincs kicserélése, bútor összeszerelése vagy épp szétszerelése. Ennél többen vannak azok az emberek, akik a nem megfelelő méretű, hegyű szerszámot használja.

A csavaroknak nagyon sok fajtájuk van, de csak kettő fő csoportba szoktuk sorolni őket. Van a hatlapfejű és a hengeres fejű csavar. A két legelterjedtebb csavarhúzó az egyhornyú csavarhoz vagy lapos csavarhúzó, a másik a kereszthornyos csavarhúzó keresztnevén a csillag csavarhúzó.

Hogyha rossz csavarhúzót használunk, akkor vagy nem tudjuk megfelelően meghúzni a csavart, vagy nem tudjuk meglazítani azt. Viszont ilyen esetben roncsolódni fog a csavar feje. Ha a csavarhúzó elhasználódik az éle elkopik, megsérül, akkor cserélni kell a szerszámot.

A csavarhúzók markolatának megfelelő kialakítása nagyon fontos. Kezdetben fém és fa nyelűek voltak, ma már nagy százaléka műanyag.

Kalapács

A kalapács az az eszköz, ami kihagyhatatlan egy gépből. A legrégibb szerszámok közé sorolható, ugyanis már az ősember elkezdett használni ütő szerszámot. Ezt hívták marokkőnek, kőbaltának, bunkónak a lényegük az volt, hogy ütni lehetett velük.

A kalapács pontos kialakításához meg kellett ismerni az alapvető szerszámok használatát, pontosan kellett mérni, fúrni, marni, fűrészelni, reszelni. A kalapács fején van lyuk, ív, sík, szögben záródó él, minden ami csak lehet. Még a nyelezés is külön tudomány, kezdve a nyél kialakításától az illesztésen át az ékelésig. A kalapács fej jó kialakítása alap a jó munkavégzéshez. Először kialakultak a kézi szerszámok, majd aztán jöttek a gépi kalapácsok. Eközben megalakult a kovács és az ötvös mesterség. Legáltalánosabban ismert a lakatos kalapács, általában, ha kalapácsra gondolunk ez rémlik fel előttünk.

Dugókulcs készlet

Csavarok meghúzására, kiengedésére használatos szerszám. Leggyakrabban króm-vanádium ötvözetből készül. Henger alakú, az egyik végén dupla-hatszög kialakítás található, a másik végén meg egy négyzet alakú nyílás van. Ebbe a négyzet alakú nyílásba kell belepattintani a hajtókart, amivel forgatjuk a dugókulcsot. A hajtókar csatlakozója általában mágneses, vagy rugós mechanizmus segítségével feszít ki két fémgolyót, ezek rögzítik a kulcsot. Nagyobb csavarokhoz nagyobb hajtókar jár, mivel a felhasználási célból következően a meghúzáshoz is nagyobb nyomatékra van szükség, ami a hajtókarnak nagyobb terhelést jelent. Ha a meglévő készletünket szeretnénk bővíteni, akkor erre érdemes odafigyelni.

Fogó

A fogóknak számos típusa ismert, melyeket különböző célokra tudunk felhasználni.

A kombinált fogót például tudjuk drótvágásra, fogásra és rögzítésre is alkalmazni. A csípő- és laposfogó, valamint a francia kulcs tulajdonságaival is rendelkezik.

A harapófogó a legelterjedtebb típus. Ez szinte minden háztartásban megtalálható, hiszen az alapvető szerelési munkálatokban mindig nagy hasznát vesszük.

A csípőfogó esetén többféle méretből válogathatunk. A hagyományos csípőfogó feje kerekebb alakú. A lapos fejű kialakítással rendelkező csípőfogó a profibb szerszámok.

Hatszögkulcs készlet

Ismertebb nevén imbuszkulcs készlet, amely hatlap belső kulcsnyílású csavarok meghúzására vagy meglazítására használt szerszám. Leggyakrabban elterjedt formája az „L alakú” verzió, de létezik belőle „T” formájú is. A „T” sokszor előnyösebb, hogyha gyorsan akarjuk kipörgetni a csavart a helyéről. Az imbusz csavarhúzók főleg kis nyomatékigényű, de precíz beállításoknál, illetve gyors munkavégzésnél használatosak.

Szerelőlámpa

A legkisebb problémánál is megeshet, hogy a szerelendő terület sötét. Ilyenkor szükségünk van valamilyen fényforrásra. A fényforrás lehet a klasszikus hagyományos izzós, a neoncsővel szerelt, és a ma már egyre elterjedtebb LED-es lámpa. A LED-es lámpák áramforrása nagyrésze akkumulátorról történik. Tölthetjük őket 230V-os áramforrásról, 12V-os szivargyújtós megoldással is.

Szerszámosláda

Tárolhatjuk benne az összes szerszámunkat, amit a gépben szétszórva tartunk. Egyszerűbb ebben tárolni, amennyiben a szerszámainkat rendezetten akarjuk szállítani. A szerszámosláda elfér az ülés körül, így mindig tudjuk, hogy hol keressük.