Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mezőgazdaság jelene és jövője

2022. 07. 12. 08:33:48
A mezőgazdaság jelene és jövője
Súlyosan hangzik, de nehezen vitatható: javarészt a mezőgazdaság biztosítja a folyamatosan növekvő népesség számára az életben maradáshoz szükséges élelmiszert. Az időjárás közben egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb, mindemellett, Európa éléskamrája, Ukrajna jövője teljesen bizonytalan.
A termőterületek állapotát tökéletesen felmérő, stratégiát alkotó, majd a munkát emberi beavatkozás nélkül elvégző gépek óriási segítséget jelenthetnek mindenki számára!

Robottraktorok


A teljesen automata mezőgazdasági gépek erőteljesen enyhítenék a szakmunkások és az idénymunkások hiányát, így nem meglepő, hogy nagy az érdeklődés irántuk.
A szektor egyik legnagyobb hírnévnek örvendő gyártója, a John Deere a hagyományosnak nevezhető, ember irányítású traktorjaira és önjáró permetezőire utólag is installálható rendszert kínál, amely nagyfelbontású kamerák és GPS segítségével navigálja a gépet a sorok között. 


Nem csak a gépkezelő kényelmi szintjének emelése a cél, hiszen a precíziós irányításnak köszönhetően szinte a nullára csökkenthető a növényekben okozott kár. Gondoljunk csak bele: növeli a terméshozamot, és akár a munkaidő végén, egy fáradt kezelővel, vagy akár éjjel is tartható az elvárt sebesség és teljesítmény. 
Hasznosságuk megmutatkozik akkor is, amikor a kezelő a fülkéből nem láthatja elég jól a munkafolyamatot, amit végeznie kell, a gyümölcsrázás vagy metszés is ilyen. Ekkor a távirányítással tökéletesen megoldható feladat. 

 
(Kép forrása: Agrointelli)

Még távol vannak a robottraktornak nevezhető gépezetektől, de a fejlesztéseknek és a robotika folyamatos fejlődésének köszönhetően, a közeljövőben megvalósulhat! A dán Agrointelli fejlesztése, a Robotti a tökéletes példa erre, hiszen fülkével sem rendelkezik. 

Agrárdrónok


A mezőgazdaságban nem számít új jelenségnek a légi eszközök használata, hiszen a múltszázad óta alkalmazunk permetező repülőgépeket, illetve a hazánkban is elterjedt Kamov, a műtrágyaszórásra és permetezésre bevetett helikoptert sem kell bemutatnunk senkinek. 
A drónok megjelenésükkel sokkal olcsóbb és könnyebb megoldást kínálnak a hasonló, levegőben végzett műveletekre! 

 

Hatalmas előnye, hogy egy jó minőségű kamerával felszerelt drón képes arra, hogy akár a teljes mezőgazdasági területet letapogassa. A növénykultúra állapota könnyedén felmérhető, hiszen alkalmasak a centiméterpontosságú mérések készítésére. Az így elkészült képekből 3D-s térkép készíthető, ami alapján az MI repülési tervet készíthet. A gazda ezt a tervet igényei szerint módosíthatja. A végleges útvonal elfogadása után, a drón önállóan elvégzi a permetezést vagy akár szemcsés anyagok, műtrágya kiszórását. Az élőkép funkció segítségével lehetőség van a folyamat folytonos felügyeletére is.


Az időjárás jelenlegi kiszámíthatatlansága miatt, sajnos többször keletkezhet kár a termesztett növényekben. A drón a károk felmérésében is hatalmas segítség lehet! Az újabb modellek nem csak a vihar, az aszály és a vadállatok által károsított terület nagyságát, hanem az elpusztult növényállomány mértékét is képesek meghatározni.