Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A munkavédelem fontossága a mezőgazdaságban

2022. 06. 28. 08:36:48
A munkavédelem fontossága a mezőgazdaságban
A mezőgazdasági szegmensben – mint, más területeken is- mindennél fontosabb a munkavédelem. A munkavédelem a megelőzés elvére épül: a munkáltatónak biztosítania kell a szükséges eszközöket, a munkavállalónak pedig tudnia kell rendeltetésszerűen használnia, viselnie, alkalmaznia őket.

Munkahelyi balesetek a mezőgazdaságban


Szinte minden munkavégzés közben bekövetkező baleset előfordulhat az agrárium területén. Leggyakrabban közlekedési balesetek -beleértve a gázolásokat, mezőgépek felborulását – okoznak minden évben több súlyos, akár halálos kimenetelű munkabalesetet. A második helyen a fákról, tetőkről való leesés áll. A hatalmas számú balesetek miatt egyértelmű, hogy a mezőgazdasági munkák nagy kockázatú, veszélyes tevékenységnek minősülnek. Veszélyességüket tovább fokozza, hogy a szabadban, negatív környezeti és időjárási viszonyoknak kitéve végzik munkájukat az agráriumban dolgozók. Így egyértelmű, hogy a mezőgazdasági ágazat a legveszélyesebbek közé tartozik, hiszen rengeteg egészségkárosító kockázattal kell számolniuk. 


 
Ennek eredményeként az alábbi mezőgazdasági területek, a Munkavédelmi törvény értelmében mind II. veszélyességi osztályba tartoznak:
•    növénytermesztés,
•    állattenyésztés,
•    vadgazdálkodás,
•    kapcsolódó szolgáltatások
A munkáltatónak az eszközök biztosítása mellett munkabiztonsági szakembert is meg kell bíznia a munkavédelmi szaktevékenységek ellátására.

Munkavédelmi eszközök


A mezőgazdasági tevékenység sokrétű és szerteágazó mivolta miatt, számos munkavédelmi ruhát és munkavédelmi eszközt szükséges használni a munkavállalók épségének megóvása érdekében. A munkabalesetek többsége megfelelő egyéni védőeszköz használatával megelőzhető lenne.
 


Hallásvédelem


A hallásvédő használata kiemelkedően fontos, hiszen a mezőgazdasági gépek, traktorok erős, hangos zajokat bocsátanak ki, amik halláskárosodáshoz vezethetnek. 


Szemvédelem


A védőszemüvegek a por és a folyékony halmazállapotú ártalmas anyagok behatásaitól védenek. Rendszeres használatuk javasolt. 


Légzésvédelem


A légzésvédelmi eszközöket porképződéskor és vegyszerek használatakor az előírtak szerint kötelező használni! Többféle eszköz létezik, speciálisan az adott vegyszerekre. Mindig a megfelelő besorolású légzésvédő maszkot kell viselni! 


Fejvédelem


A fej védelme a mezőgazdasági munkálatok bármelyike során mindenképp javasolt! Fakitermelés esetén és a hirtelen fizikai behatásokra felkészülve, a védősisak használata különösen kiemelt fontosságú! A halálos balesetek óriási része megelőzhető sisak viselésével! 


Védőruházat


Vegyszerhasználat esetén a maszk mellett az előírt védőruházat is kötelező érvényű! 
Az egyéb munkák során fényvisszaverő munkaruhák segíthetnek a balesetek megelőzésében. 


Kézvédelem


A munkavégzés típusától függően, védőkesztyűt kell viselni! A különböző területek különböző kesztyűt igényelnek, permetezés során vegyszerálló, egyszer használatos kesztyűket, míg fakitermelés során a vágásbiztos kesztyűk javasoltak. 


Lábvédelem


Az orrmerevítővel és talplemezzel rendelkező védőcsizmák és védőlábbelik megvédenek a leggyakoribb, a talpat ért átszúrásos sérülésekkel szemben. Hasonlóan a sisakhoz, feladatkörtől függetlenül minden munkafolyamat során indokolt a viselete! 


A megfelelő minőségű munkavédelmi eszközök megléte életeket menthet! A változó körülmények és természeti hatások hatalmas kockázattal járnak, elhárításukhoz kulcsfontosságú, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló betartsa az előírt és méltán elvárt szabályokat!