Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A precíziós mezőgazdaság újabb vívmánya: a napelemes, automata gyomirtó robot

2023. 01. 04. 15:22:44
A precíziós mezőgazdaság újabb vívmánya: a napelemes, automata gyomirtó robot
Az Egyesült Államok farmjain a precíziós mezőgazdaság újabb eszközét tesztelik, ahol a munka nagyrészét már maga a gép végzi el.
A precíziós mezőgazdaság hatalmas segítséget nyújt olyan problémák orvoslására, mint a globális élelmiszerellátás az egyre növekvő igények miatt. Lényege, hogy pontos adatokra alapozza a folyamatokat, a precízen megtervezett és kivitelezett vegyianyag felhasználás nem csak a felhasznált mennyiséget csökkenti, hanem a mezőgazdasági termelés káros környezeti hatásait is. Emellett, így a gazdák is rendkívül könnyen nyomon tudják követni a termőföldeken zajló folyamatokat és folyamatosan monitorozhatják a növények fejlődését és állapotát. 

A precíziós módszer ugyan a fejlett technológiai eszközök alkalmazását követeli meg, de hosszú távon garantáltan kifizetődővé válik a befektetés, a kevesebb vegyi anyag használatnak és egészségesebb terményeknek köszönhetően. 

Az egyik ilyen precíziós gazdálkodási eszköz a gyomokat detektáló és irtó gép, amelyet több cég is a gyártósorán tudhat. Egy amerikai vállalat, a Solinftec már gyakorlati körülmények között is teszteli legújabb találmányát, a Solix Sprayer-t. 
Ez a robot képes automata üzemmódban, akár a nap 24 órájában dolgozni. Az energiaellátását napelemek biztosítják, ami még vonzóbbá teszi. A gép kamerák és különféle érzékelők használata közben méri fel egyenként az összes növényt, ami felett elhalad. Képes azonosítani őket és megkülönböztetni a gyomoktól. A nemkívánatos növényeket közvetlenül gyomirtóval fecskendezi le, amivel kiküszöbölhető, hogy a hasznos és egészséges növények is károsodhassanak az egész folyamat során.


 
Az eszköz az ALICE AI rendszerrel tevékenykedik, ami a cég által kimondottan mezőgazdasági célokra fejlesztett program - ezzel a rendszerrel a gazdálkodók nem csak a nyers adatok birtokába kerülnek, hanem egyfajta elemzést és tanácsadást is kapnak, ami segíti őket a döntéshozatalban. 
"Egy ember naponta körülbelül 35 000 döntést hoz meg naponta. A gazdák számára a választás mindent megváltoztathat!" 
- írja a Solinftec, kiemelve, hogy a rendszer egy mezőgazdasági terepről naponta akár 10 milliárd adatot is képes összegyűjteni és elemezni. 


A gyomirtó robot az elsődleges feladatán kívül néhány különleges és hasznos funkcióval is rendelkezik, amik a növények célszerű kezelésében játszhatnak nagy szerepet. Figyeli a lehetséges betegségek megjelenését, a káros rovarok jelenlétét, a tápanyagok szintjét és térképet alkot az ellenőrzött területről. A robot előreláthatólag 2023-tól lesz elérhető, mivel egyelőre még csak a képességeit tesztelik.


Ha felkeltette az érdeklődésedet, kattints ide és nézd meg a róla készült videót!