Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bálázási tippek: hogy minden tökéletesen sikerüljön

Bálázási tippek: hogy minden tökéletesen sikerüljön
Még korainak tűnhet a téma, de bálázás a mezőgazdaság egy olyan szegmense, ami plusz bevételhez juttathatja a gazdálkodókat, így nem árt időben felkészülni rá! A betakarítás során keletkezett melléktermék továbbértékesíthető, mivel széleskörben felhasználható. A szálas takarmányt áprilistól novemberig terjedő időszakban szükséges megtermelni. Önnel is előfordult már, hogy nem úgy sikerült, ahogy tervezte? Adunk néhány tippet, hogy ne érjék meglepetések.

Már a kaszálás során készüljünk a bálázásra! A könnyebb betakarítás érdekében figyeljünk az időjárási viszonyokra és lehetőség szerint, használjunk szársértős kaszát. Nagy áteresztő képességüknek köszönhetően, az így vágott termény általában 6-8 órával hamarabb éri el a bálázáshoz megfelelő nedvességtartalmat. 


A rendkezelés módja is sokat nyom a latba. A rendterítők átforgatják a terményt, így gyorsabban száradnak. Megfelelően használva, akár már 1 nap alatt is elérhetjük a kívánt nedvességet.


A lényeg: a bálázás menete


A bálázás ma már a gépek megjelenésével és széles választékával lehet, hogy nehezebb, mint anno volt. (Ide kattintva kaphat pár hasznos tanácsot.) Rengeteg termék és kiegészítő közül válogathatunk. Mire figyeljünk? 


 

Sokan egyetértenek abban, hogy az elkészült bálák minőségéért 50%-ban a bálaháló felel! Két fontos jellemzője a szakítóerő és a szakadási nyúlás. Egyszerre kell flexibilisnek és merevebbnek lennie: a kieső bálának ki kell rugóznia, hogy a hálóban összerendeződhessenek, de nem nyúlhat túl, mert akkor a bála fellazulhat, széteshet! Így már érthető, miért múlik rajta annyi minden!


A kész báláknál lehet ellenőrizni a hálók feszességét. A keresztösszekötő szálakból lemérjük 10 szál hosszát a bálázás előtt és után: az eltérés – a nyúlás – nem lehet több 10%-nál!


 A bálázó beállítása is kulcsfontosságú: a rossz fedésért általában a vágószerkezet vagy a továbbító hengerek helytelen beállítása felel! Ellenőrizzük, hogy a hálónk ne gyűrődhessen vagy tolódhasson fel!


A takarmánytípus még egy fontos tényező a folyamat során. Másképp kell a szalmával bánni, mint például a búzával. Az árpa, a zab, és a búza, a legtöbb gabonaféle rostokkal telített, csőszerű szárú, így az összenyomásuk nehézkes. Ellentétben a szénával és a szilázzsal , amik laposak, könnyen préselhetőek és rugalmasak, de nehéz bálát eredményeznek. Itt is a helyes beállítás a dolog nyitja! Figyeljünk oda a széna minőségére! Ha rövid, törékeny és száraz, akkor a bálázás során darabokra törhet!


Próbáljunk minél tömörebb bálákat készíteni, hogy több takarmány váljon szállíthatóvá, ezzel energiát és időt spórolva. A tömörebb bála az időjárás változékonyságát is jobban tűri, így biztonságosabb.


A megfelelő szálastakarmány készítése összetett és nehézkes folyamat. A hibák, a szétreccsent, fellazult bálák csak jóval a folyamat vége után válnak láthatóvá! Mindenre fel kell készülni, át kell gondolni! A kaszálás időzítése, a kiválasztott munkagépek, egyéb hasznos és létfontosságú eszközök mind-mind egy jól megtervezett terv részének kell lenniük! Korábban már írtunk a bálázásról, ide kattintva elolvashatja!