Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kategóriák / Termékek

Fagyálló mérő, a haszonjárművek kötelező eleme

Fagyálló mérő, a haszonjárművek kötelező eleme

A hideg napok közeledtével egyre fontosabb, hogy megfelelően felkészítsük a járműveket a fagyokra. Ezzel költséges javításoktól is megóvhatjuk magunkat. 

Korábbi cikkünkbena permetezésről írtunk. Elárultuk a permetezés helyes menetét és azt is, hogy mikor érdemes permetezni a növényeink maximális védelme érdekében. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért jó, ha van kéznél fagyálló mérő és hogyan kell használni. Arra is kitérünk, hogy milyen problémák léphetnek fel, ha nem használunk fagyálló folyadékot a haszongépjárművek esetében. 

Mi az a fagyálló mérő? 

A fagyálló mérő kamionok, teherautók, haszongépjárművek és személygépkocsik nélkülözhetetlen tartozéka. Ezzel az egyszerű eszközzel, könnyen meg lehet állapítani, hogy hány fokig fagyálló a jármű működéséhez szükséges adott folyadék. Ha pedig szükséges, akkor adagolhatunk hozzá még fagyállót, hogy biztonságban tudassuk a gépjárművet. 

Mi az a fagyálló? 

A fagyálló csökkenti a folyadékok fagyáspontját

A fagyálló egy olyan folyadék, amely például vízhez keverve csökkenti annak a fagypontját, azaz megakadályozza, hogy megfagyjon. Azonban a fagyállók sem képesek a végtelenségig csökkenteni a fagypontot – ennek meghatározására használjuk a fagyálló mérő készüléket. 

A fagyállót leginkább haszongépjárművek, személyautók esetében használják, meggátolva, hogy például a hűtőfolyadék, vagy ablakmosó megfagyjon a rendszerben. Ez ugyanis a jármű meghibásodásához vezethet. 

Mi a jelentősége a fagyálló mérésnek? 

A fagyálló mérésének jelentősége az, hogy ha tudjuk, hogy az adott folyadék hány fokig bírja fagyás nélkül, akkor megfelelően fel tudjuk készíteni a járművet a téli hónapokra. Így nem kell attól tartanunk, hogy a működéséhez szükséges folyadékok befagynak a munka pedig elmarad. 

Milyen folyadéknál használható? 

A fagyálló mérő többféle folyadék esetében is segít meghatározni, hogy hány fokig áll ellen a hidegnek. Használhatjuk például 

  • szélvédőmosó, 

  • hűtővíz,

  • adblue, 

  • akkusav 

  • és fagyállók mérésére is. 

Hogyan működik a fagyálló mérő? 

A fagyálló mérő használata egyszerű, nem igényel előképzést

A fagyálló mérő használata meglehetősen egyszerű és gyors, nem igényel speciális képzést, tanulást. 

  1. Első lépésként fontos megfelelően bekalibrálni az eszközt, hogy pontos értéket mutasson. A legtöbb termékhez tartozik kalibráló csavarhúzó, vagy desztillált vízzel is be lehet állítani nullára az induló értéket.
  2. A pipetta segítségével nyomjunk a fagyálló mérő készülék erre alkalmas részére a mérni kívánt folyadékból.
  3. Várjuk meg, hogy az eszköz kielemezze a folyadékot, majd olvassuk le az eredményt a készülékről. Ezután alaposan töröljük le a folyadékot a fagyálló mérőről.

Fagyok előtti ellenőrzés: kezdjük időben! 

A mezőgazdasági gépek, személyautók és kamionok esetében is fontos, hogy még a mínuszok előtt leellenőrizzük a folyadékok fagyállóságát. Ha ezt nem tesszük meg, és megérkezik a kemény tél, az komoly problémákat okozhat a járművekben. 

Repedések, szivárgások 

A járműben lévő folyadékok nem tartalmaz fagyállót és télen megfagynak, az később drága javításokkal járhat. A folyadék fagyása térfogat-növekedéssel jár, ami károsíthatja a csőrendszert és a tartályokat is. Ennek következtében repedések jelenhetnek meg és szivárgások alakulhatnak ki, amit komplett cserével lehet leginkább megoldani. Ez pedig komoly pénzkieséssel járhat. 

Tönkremehet a motor 

A hűtőfolyadék esetében még fontosabb, hogy megfelelő fagyállóval legyen keverve. A hűtőfolyadék ugyanis ha megfagy nemcsak a hűtőben tud kárt tenni, hanem akár a motorban is. Jobb esetben a járművet nem lehet elindítani, rosszabb esetben akár a motor teljes meghibásodásával járhat a gondatlanság. 

Mennyi idő a fagyálló mérés? 

A legtöbb fagyálló mérő könnyen kezelhető és felhasználóbarát kialakítású. A fagyálló mérés a megfelelő eszközzel csupán pár percet vesz igénybe. Az eszközt elég csupán alaposan letörölni és máris mérhetünk egy másik folyadékot, vagy visszatehetjük a készüléket a tartójába, ha nincs már nem mérünk többet. 

A fagyálló mérő nagy előnye, hogy nem jár kosszal, és minden eszköz adott hozzá ahhoz, hogy elvégezzük a mérést. Sőt! A kialakításának köszönhetően könnyen hordozható, így bárhol, bármikor elővehetjük, ha szükségünk van rá. 

Milyen a jó fagyálló mérő? 

A fagyálló mérő könnyen hordozható

A jó fagyálló mérő készülék elsősorban megbízható, és hosszú élettartamú. Emellett jó, ha propilén vagy etilén mérésére külön skálával rendelkezik, így mindkét fajtát egy készülékkel tudjuk mérni. 

Léteznek már olyan készülékek is, amelyek alkalmasak akkusav mérésére is. Ez a tulajdonság még egy pluszt ad a széles körű felhasználásra. 

A fagyálló mérők előnye, ha egyszerűen és gyorsan használhatóak, nem igényelnek komolyabb betanulást és maga a mérés nem jár kosszal. 

Megbízható készülék 

Ha fagyálló mérőre van szükséged, akkor a FerWantnál könnyen beszerezheted az optikai fagyálló mérőt. 

Sőt! Széles kínálatban találsz fagyálló folyadékokat is, többféle kiszerelésben, akár -36 Celsius fokig. Ezek a folyadékok amellett, hogy gátolják a fagyást védik az alkatrészeket a korróziótól. Így hatékonyan és kényelmesen készítheted fel a járműveidet a téli hidegebb napokra.