Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mezőgazdasági munkások a földek felett? IGEN!

2022. 12. 09. 09:09:16
Mezőgazdasági munkások a földek felett? IGEN!
Mint azt észrevehettétek, az utóbbi időben nagy figyelemmel kísérjük a mezőgazdasággal kapcsolatos digitalizációs lehetőségeket! Minden felfedezés és ötlet számít, ami megkönnyítheti a mindennapokat. És nem utolsó sorban, hosszú távon költséghatékonyabbak is. Az alábbi cikkünkben egy légi járműről lesz szó, amivel mezőgazdasági munkások repülhetnek a földek felett! Az eVTOL – a mezőgazdasági légi járműAz eVTOL – a mezőgazdasági légi jármű

Az eVTOL – a mezőgazdasági légi jármű

A gyártócég álmodott egy nagyot: olyan jármű fejlesztésébe fogtak, amely egészen egyszerű felépítéssel bír, nélkülöz mindent, ami szükségtelen a célnak megfelelően. Sem légitaxi, sem különleges fényűzéses személyszállító… a célja csakis az, hogy a gazdák könnyen szemmel tarthassák a földjeiket.


A gyártó – Ryse Aerotech – Recon nevet viselő elektromos légi közlekedési eszköze pontosan meghatározott vásárlói körrel és céllal készült: a tervezők olyat szerettek volna alkotni, amit pilótaengedély nélkül, bárki használhat. A feladatorientáltság a fő szempont, ami egyértelműen az, hogy a jármű könnyedén és egyszerűen elszállítsa az utasát „A” pontból „B” pontba, ezzel kiváltva a nehéz terepen való közlekedést. Emiatt kevésbé számít a hatótáv, a látványos külalak és a teherbírás is, ami sokat von le a költségekből. 
Ez az „agrikopter” természetesen jó szolgálatot tesz a borvidékek szőlőültetvényeit fürkészve vagy akár a nyájak mozgásának felügyelésében is. 

Felépítése
Hat propellerrel és ugyanennyi cserélhető akkumulátorral rendelkezik. A szerkezethez könnyű alumínium vázat használtak, így érhető el a maximális, 90 km/h sebessége. 
A távot elég jól bírja: egy feltöltéssel akár 25 percet is képes a levegőben tölteni, amit lássunk be, pont elegendő is. Nem hatalmas magaslatokra termett: 100-200 méter fölé nem emelkedik és utasok szállítására teljes mértékben alkalmatlan az egy ülőhelyes kialakítása miatt. 


 
A cég azt vallja, hogy a mezőgazdasági ellenőrzési munkák elvégzésére éppen a szimpla struktúra teszi alkalmassá: egyszerűsége miatt könnyen kezelhető, így bárki megtanulhatja az irányítását és lecserélheti rá a talajon haladó, a nehéz terepen esetleg elakadó vagy nehézkesen haladó járműveit.
A Recon multikoptert úgy tervezték, hogy az egyszerű felépítése okán sem az üzemeltetéséhez, sem pedig a vezetéséhez ne legyen szükség specializált képzésekre. A könnyű és intuitív irányítást mesterséges intelligencia alkalmazásával segítik elő.

A Recon első emberes tesztrepülésére ezév júniusában került sor és a cég tervei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba is hozzák. Az ára előreláthatóan, körülbelül 150 000 dollár lesz, vagyis 60 millió forint feletti összegre számíthatnak majd azok a gazdák (vagy bármelyik más vásárló), akik futurisztikus módon szeretnék végezni az ellenőrzési munkákat a földjeiken. 
(képek forrása: Ryse Aerotech)

Az alábbi videóban működés közben is megnézheted:

https://youtu.be/0IkxOv77Z9k