Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kategóriák / Termékek

Miért, hogyan, mivel? Mindent a bálacsomagolás rejtelmeiről

2023. 08. 21. 15:06:00
Miért, hogyan, mivel? Mindent a bálacsomagolás rejtelmeiről

Miért kell a bálacsomagolás? Egyáltalán, mi az a bálacsomagolás? – sok ember számára nem tisztázott kérdések, de a cikkünk végére garantáltan minden értelmet nyer!

Korábbi cikkünkben a bálaháló fogalmával és magával az anyaggal ismerkedtünk meg. Mivel a bálákkal kapcsolatban még van miről beszélni, ezért maradunk ennél a témánál: most a bálacsomagolást fogjuk bemutatni.

Mit nevezünk bálacsomagolásnak?

A bálacsomagolás egy anyag, amivel egyszerűen becsomagolják a már kész bálákat.

A bálacsomagolás egy anyag, amivel egyszerűen becsomagolják a már kész bálákat.

A bálacsomagolás lényege, hogy a bála élettartama a lehető leghosszabb legyen. A csomagolás ugyanis megakadályozza, hogy víz, vagy egyéb kártékony anyag kerüljön a bálába, ami aztán rothadást okoz. Ha ez megtörténik, akkor a bálát már nem lehet hasznosítani, azért a kukában végzi.

A bálacsomagolás azonban ezeket a problémákat kiküszöböli: a becsomagolt bála minősége akár több hónappal is meghosszabbítható. A bálacsomagolással tehát csökken a selejt termékek száma, ami nagy könnyebbség a mezőgazdászoknak.

Miért kell bálacsomagolással óvni a bálát?

A bála nagyon fontos, főleg az állatok eltartásában van jelentős szerepe. A bálába tömörített termény jelent ételt és kényelmet a haszonállatoknak. Azonban az állatoknak nemcsak nyáron kell enni adni, amikor van friss termény, hanem télen is. Ezért fontos, hogy a bála hónapokig elálljon.

Ha egy bála rothadásnak indul, akkor azt a terményt már közel sem érdemes takarmányként felhasználni, mivel komoly betegségeket okozhat az állatoknál.

A bálacsomagolás lényege, hogy ez ne történjen meg. Röviden: a bálacsomagolás azért fontos, hogy az aratás és bálázás után még hónapokkal később is fel lehessen használni a takarmányt, ugyanolyan minőségben, mint amikor bálázták.

A bálacsomagolás azért fontos, hogy a bálázás után még hónapokkal később is fel lehessen használni a takarmányt.

Mitől véd a bálacsomagolás?

A bálacsomagolása – ahogy már említettük – megóvja a bálát attól, hogy tönkre menjen. Ezen belül azonban rengeteg dologtól megóvja a terményt ez az egyszerű anyag.

Légmentesen zár

A termény bálázásakor a szálakat tömörítik. Ezáltal a bálában nagyon kevés levegő marad. Azonban az összes levegőt nem lehet a bálázáskor kinyomni, de nem is kell. A bálában maradt levegőt a növény elhasználja. Azonban csomagolás nélkül a levegő könnyen bejuthat a szálak közé, ami idő előtti romláshoz vezethet. Ezt úgy kell elképzelni, mint a befőttet: ha levegőt kap megromlik.

Lepergeti a vizet

A bála esetében a rothadás egyik fő okozója a víz. Az eső beszivároghat a bála belsejébe, ami aztán beindítja a bomlást. Innentől kezdve a bála nem lesz más, csak komposzt. A bálacsomagolás vízálló anyagból készül, tehát lepergetni a vizet, így az nem tud bejutni a bála belsejébe. Tehát: nincs víz, nincs rothadás.

A bálacsomagolás vízálló anyagból készül, így a víz nem tud bejutni a bála belsejébe.

Védelem rovaroktól, gombáktól

A másik ok, ami miatt a bála megromlik az a bogár és a gomba. A bogarak könnyen bejuthatnak a bála belsőbb részeibe, ott letelepednek és kárt tesznek a növényben. A gomba esete ugyanez. A bogaras, vagy gombás bála azonban már nem egészséges az állatélelmezés szempontjából, ezért ezt már nem lehet felhasználni.

Milyen a jó bálacsomagoló anyaga?

Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan lehessen becsomagolni egy bálát, a csomagolóanyagnak több tulajdonságnak is meg kell felelnie. Fontos még az is, hogy a csomagolóanyag később se menjen tönkre, hogy a bála hosszú időn át biztonságosan eltartható legyen.

Nyúlékony

A bála csomagolóanyagának mindenképp nyúlékonynak, nehezen szakíthatónak kell lennie. Ahhoz ugyanis, hogy megfelelően, szorosan legyen a bála becsomagolva, az anyagot megfeszítik. Így meggátolják, hogy levegős maradjon a csomagolás, vagy az anyag később leváljon a báláról. Ha az anyag nem tud megfelelő mértékben nyúlni, akkor elszakad. Viszont, ha csomagolás nem közben nyújtják meg az anyagot, akkor nem lesz megfelelő minőségű és szoros a csomagolás.

UV-álló

A csomagolás után a mezőgazdászoknak már nem kell attól tartani, hogy bármi baja lesz a bálának, ezért maradhat a szabad ég alatt. Sokáig. Azonban, mivel a nap sugarai, ezáltal pedig az UV-sugárzás is éri a csomagolóanyagot, el kell ezeket viselnie. Nem szabad, hogy a nap kikezdje az anyagot, mert akkor szétszakad, ami – már tudjuk – a bála rothadásához vezethet.

Öntapadó

Fontos, hogy a bálacsomagoláshoz használt anyag tapadjon. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: hogy ne csússzon le a báláról. A tapadás azért is szükséges, mert a bála csomagolását több rétegben végzik. Ha az anyag csúszós, akkor a rétegek nem tartanak stabilan, hanem elcsúsznak egymáson. A bála pedig így kiszabadul és rögtön ki lesz téve a fenn említett problémáknak.

Hogyan lehet bálát csomagolni?

Legegyszerűbben egy bálacsomagolóval.

Ma már léteznek olyan bálázógépek, amelyek azonnal becsomagolják a kész bálát. Tehát: bemegy a levágott termény, és csomagolt állapotban jön ki.

Vannak azonban olyan csomagolók is, amelyeket traktor üzemeltet és csak csomagolásra alkalmasak. Egyébként Magyarországon ez utóbbiak az elterjedtebbek. Az ilyen csomagológépeknek több variációja is létezik:

  • önálló,
  • függesztett,
  • vontatott.

Bármilyen bálacsomagolót is választasz a bálacsomagoláshoz, magát, az anyag megvásárlását ne vedd félválltól, ha minőségi terméket szeretnél hosszú ideig tárolni. 

Nézz szét a Ferwant oldalán, ahol elsőrangú bálacsomagoló fóliák közül választhatsz.