Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kategóriák / Termékek

Mikor, miért, hogyan? Ismerd meg a rendsodrás lényegét!

2024. 06. 19. 00:00:00
Mikor, miért, hogyan? Ismerd meg a rendsodrás lényegét!
Rendsodrás… Meglehetősen érdekes szó, amelynek jelentését általában csak a mezőgazdaságban tevékenykedő szakemberek ismerik. Pontosabban ők egészen biztosan ismerik. De vajon mi történik, ha laikus fülek hallják ezt a kifejezést? Nos, az említett fülek gazdái egészen elképesztő dolgokra asszociálnak.

Ezt egy reprezentatívnak nem mondható, ám tanulságos felmérés bizonyítja, amit én magam végeztem. Ismerősök, munkatársak, telekszomszédok, nagyon közeli barátok és annál távolabbi rokonok körében kutakodtam. A kérdés egyszerű volt: Mi a rendsodrás? Olyannyira szerteágazó válaszokat kaptam, hogy azok már egy külön bekezdést érdemelnek…

Mi az a rendsodrás?

“Szerintem szabásminta”. 

“Betonozásnál használják.” 

“Amikor sodrófával tésztát nyújtanak.” 

“Ja, láttam a tévében, az új porszívóknál valami funkció.” 

Ilyen és ehhez hasonló válaszok érkeztek. Bár rögtönzött felmérésemnek nem volt nagy a merítése, ám a kis létszámú részvétel mellett is megállapíthatóvá vált, hogy az átlagemberek nem ismerik a rendsodrás fogalmát. Ideje hát tisztázni a dolgot, és jobban megismerni ennek a csodás mezőgazdasági folyamatnak a lényegét.

A rendsodrás lényege

A rendsodrás a mezőgazdasági termelés egyik alapvető folyamata. Kell hozzá néhány dolgos ember, szakértelem és persze mindazok a megbízható gépek és eszközök amelyek könnyebbé teszik a munkát. Azt a munkát, amelynek során a levágott növényi anyagot, például szénát vagy szalmát, egyenletes sorokba gyűjtik. Mindez egy évente ismétlődő, lényegében kihagyhatatlan művelet, aminek számos előnye van a gazdálkodásban. 

1. Száradási idő csökkentése: A rendsodrás révén a növényi anyag gyorsabban és egyenletesebben szárad, mivel a rendek biztosítják a levegő megfelelő áramlását. Ez különösen fontos a széna és a szalma esetében, ahol a túlzott nedvesség minőségi romláshoz vezethet. Ugyanez elmondható a munkagépeken dolgozókról is, akik a túlzott nedvesség elkerülése, valamint az alapvető szabályok betartása végett nem fogyasztanak alkoholos tartalmú italokat. Még annak ellenére sem, ha a magyar folklórban ilyen kép jelenik meg a városi népek sztereotip szemei előtt. 

2. Hatékonyabb betakarítás: A jól elrendezett sorok megkönnyítik a bálázást, mivel a bálázógépek számára könnyebben hozzáférhetők és feldolgozhatók. Ez csökkenti a gépek üzemanyag-fogyasztását és növeli a munkavégzés hatékonyságát.

3. Minőségmegőrzés: A rendsodrás elősegíti a növényi anyag minőségének megőrzését, mivel a gyorsabb száradás és a megfelelő szellőzés csökkenti a penészedés és a rothadás kockázatát.

4. Gazdaságosság: A rendsodrás csökkenti a veszteségeket és növeli a termés hasznosítását, ami hosszú távon gazdaságosabbá teszi a gazdálkodást. A hatékony rendsodrás eredményeként kevesebb növényi anyag vész kárba, ami magasabb hozamot jelent.

5. Könnyebb kezelés és szállítás: Az egyenletes rendek könnyebben kezelhetők és szállíthatók, ami megkönnyíti a betakarított anyag tárolását és felhasználását.

rendsodrás, bálázás

Mikor esedékes a rendsodrás?

A művelet pontos időzítése biztosítja, hogy a levágott növényi anyag a lehető legjobb állapotban legyen a bálázásra és a tárolásra. Ha túl korán vagy túl későn végzed el munkát,  az negatívan befolyásolhatja a termény minőségét és a betakarítás hatékonyságát.

1. Időjárási körülmények: Az időjárás jelentős hatással van a rendsodrás időzítésére. Száraz, napos időben a levágott növényi anyag gyorsabban szárad, míg nedves, esős időjárás esetén értelemszerűen hosszabb időre van szükség a megfelelő száradáshoz. Egész egyszerűen érdemes figyelemmel kísérni az időjárás-előrejelzést, ami segíthet meghatározni a legjobb időpontot. Ismerek azonban olyan gazdálkodót, aki kimegy a “határba”, körülnéz, beleszippant a levegőbe, és pontosan tudja, hogy mikor kell elkezdeni a munkát. Hogyan csinálja? Rejtély! Talán a sokéves tapasztalata, valamint csodálatos hivatása során kialakult ösztöne segíti.

2. Évszakok: Az aktuális hónapok is meghatározzák a rendsodrás időpontját. Tavasszal és nyár elején a növények gyorsabban nőnek és érnek, míg ősszel a betakarítási időszak rövidebb lehet a hidegebb időjárás miatt. Az évszakoknak megfelelő tervezés és időzítés kulcsfontosságú a sikeres rendsodrás érdekében.

3. Növénykultúrák: Különböző növényfajták különböző időpontokban érik el a rendsodrásra alkalmas állapotot. A széna és a lucerna például különböző érési időszakokkal rendelkezik, így a rendsodrás időpontját ennek megfelelően kell meghatározni. A növény érettsége természetesen szintén fontos tényező, hiszen a a túl korán végzett rendsodrás csökkentheti a tápértéket és a hozamot. Ellenben a túl későn végzett munka esetén a növények már szárazak lehetnek, ami nehezíti a bálázást és növeli a veszteséget.

Nem nő magától a bála

A fejezet címe úgy hangzik, mint egy magyar népdal refrénje. Csak képzelj el hozzá még néhány sort és szinte hallod is a nótát:

Nem nő magától a bála,

a Ferwantnak nincsen párja.

Alkatrészek, munkagépek,

innen rendel minden lélek. 


A fenti sorok sosem hangzottak el egyetlen fonóban sem, csupán a blog írójának bátortalan próbálkozása. Ám mondanivalóját és őszinte báját talán maga Kodály Zoltán is megirigyelné. Most azonban az első sort ajánlom figyelmedbe: “Nem nő magától a bála.” Nem bizony! Épp ezért van szükség bálázásra is a termőföldeken. 

Bálázás: A rendsodrás folytatása

A rendsodrást követő lépés tehát a bálázás, amely során a rendekbe gyűjtött növényi anyagot tömörítik és bálákba formázzák. Miért van erre szükség? Remek kérdés, amit most pontokba szedve megválaszolok. 

1. Tömörítés és formázás: A bálázás során a növényi anyagot tömörítik és különböző méretű és formájú bálákba formázzák. Ez a folyamat csökkenti a növényi anyag térfogatát, ami megkönnyíti a szállítását.

2. Tárolhatóság: A szállításon kívül a bálázás lehetővé teszi a növényi anyag könnyebb tárolását is. A tömörített bálák kevesebb helyet foglalnak el, azaz költséghatékony módon tárolhatók. 

3. Minőségmegőrzés: A megfelelően bálázott növényi anyag hosszabb ideig megőrzi a tápértékét és minőségét. Ráadásul segít megvédeni a növényi anyagot a nedvességtől és a szennyeződésektől, ami hozzájárul a hosszabb és biztonságosabb tárolási időhöz.

Mi ebből a tanulság?

Több tanulság is van! Egyrészt kiderült, hogy a rendsodráshoz nem kell sodrófa. Az is világossá vált, hogy nehéz feladat autentikus magyar népdalt írni. De a legfontosabb, hogy megismerhették a laikusok a rendsodrás és bálázás lényegét. Most már csak azt kell megjegyezned, hogy a minőségi mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket érdemes mindig a Ferwant kínálatában keresned.

Image