Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos odafigyelni a vetés mintázatára?

Miért fontos odafigyelni a vetés mintázatára?

Itt a vetési szezon, a gazdák már gőzerővel készülnek és gépeik előkészítésével alig várják, hogy elkezdődjön a vetés időszaka. A földek mellett autózva, talán te is észrevetted már, hogy milyen szép mintázatban helyezkednek a vetési sorok. Nos hogy ez nem csupán esztétikai megoldás abban biztosak lehetünk, na de miért is fontos odafigyelni a vetés mintázatára ezt boncolgatjuk a továbbiakban.

A vetési mintázatáról Jacob Weiner osztott meg egy nagyon okos gondolatot, aki a Koppenhágai Egyetem professzora. Ez így szólt: magasabb terméshozam várható és kevesebb gyomnövény, ha a növényeket rácsszerű mintázatban vetik el a gazdák és fontos, hogy a növények azonos távolságra legyenek egymástól. Mindezt egy részletes kutatás alapján állapította meg a professzor. A kutatásban 3 különböző növényt és viselkedésüket, növekedésüket vizsgálták részletesebben, ez a három növény a búza, a kukorica és a szójabab. A kutatást a professzor két másik kollégájával végezte Ping Lu és Baiwen Jiang segítségével, akik a Kínai Északkeleti Mezőgazdasági Egyetemen végeztek, ahol nagy kiterjedésű kutatómunkát végeztek a témában. A kutatásuk pedig beigazolódott, ugyanis a közzétett tanulmány azt bizonyítja, hogy az egységes vetésminta magasabb termést eredményezett az elvégzett kísérletek 76 százalékában, illetve az esetek 73 százalékában kevesebb gyomnövényt is találtak a területen.

Vetés előtt ellenőrizzük le vetőgépünk állapotát

Hogy miért fontos ez? Elsősorban a megtakarítás, hiszen ha vetés előtt észrevesszük az esetleges meghibásodást és megfelelő alkatrészek beszerzésével javítjuk merőben olcsóbban ússzuk meg, mintha nagyobb baj esetén teljesen új gépet kellene beszerezni. A vetőgép karbantartása már az idényen kívüli tárolásnál kezdődik, ugyanis a vetőgépek, munkagépek állás közben is ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a meleg és az UV-sugárzás télen a fagyok illetve belepheti a por a gépeket. Ezek miatt könnyen lehet, hogy a munkagép még működő állapotában lett letéve, viszont a szezon kezdetekor újra indításnál már nem működik megfelelően.

Néhány tipp, hogyan ellenőrizhetjük le és tartsuk karban vetőgépünket

A vetőgépet a vetés befejeztével kompresszorral fúvassuk ki, alaposan mossuk meg. Száradás után elengedhetetlen a zsírozás, a kopó részeket pedig érdemes kezelni a korrózió ellen. A vetőtárcsákat és a vetőmonitort külön tároljuk, csomagoljuk el, majd helyezzük olyan helyre, ahol védett a rágcsálók ellen és száraz.

A vetőgép próbája

Mielőtt nekilátnánk a folyamatnak érdemes egy próbát végeznünk, például, hogy a vetőtárcsa felveszi-e a magot. A dupla vetés elkerülése érdekében állítsuk be a maglesodród a magok méretének megfelelően.