Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kategóriák / Termékek

A munkalámpa fontosabb, mint gondolnánk!

2023. 08. 31. 11:09:00
A munkalámpa fontosabb, mint gondolnánk!

A munkalámpa fontos eszköz minden mezőgazdasággal foglalkozó ember számára. Az éjszakai munka közben nemcsak az a fontos, hogy a gépkezelő lásson, hanem az is, hogy tökéletesen lásson.

Korábbi cikkünkben a bálacsomagolás rejtelmeibe avattunk be. Megtudhattad, hogy miért, hogyan és mivel kell a bálát csomagolni.

Most a munkalámpák fontosságáról fogunk beszélni és megtudhatod azt is, hogy miért fontos a munkalámpa.

Mi az a munkalámpa?

A munkalámpa szinte elengedhetetlen kelléke az éjszakai munkának. A munkalámpa olyan fényforrás, amit az éjszakai munka közben használnak. A munkalámpák strapabírók, erősek és tökéletes fényt adnak az éjszakai munkavégzéshez, vagy ha sötét, fénytelen helyen kell dolgozni.

Nem elég egy sima zseblámpa?

Egy traktor vagy kombájn esetében egy hagyományos lámpa közel sem ad elég fényt.

Az esetek többségében nem. Egy traktor, vagy kombájn esetében egy hagyományos lámpa közel sem ad annyi fényt, mint amennyi a munkavégzéshez szükséges.

A munkalámpák nagy előnye, hogy különböző formában és méretben is elérhetőek, így annak megfelelően tudunk választani, hogy pontosan mire használjuk. Emellett a munkagépek állíthatóak, hogy a fény tökéletesen irányuljon a munkaterületre.

Többféle munkalámpa is létezik. Vannak

  • asztali
  • állványos
  • gépre szerelhető
  • és speciális lámpák is.

Mi most a mezőgazdaságban használatos lámpákkal fogunk részletesebben foglalkozni.

Milyen a jó munkalámpa?

A mezőgazdaság szempontjából a jó munkalápának több kritériumnak is meg kell felelnie. Lássuk, mik ezek:

1. Kialakítás

A munkalámpák esetében fontos, hogy azok úgy legyenek kialakítva, hogy könnyen felszerelhetőek legyenek a munkagépekre. Fontos, hogy erős anyagból készüljenek, mivel munka közben nem szerencsés, ha a munkalámpa egyszer csak lefittyed. Emellett ki kell bírnia a rázós terepeket is.

2. Koncentrált világítás

A munkagépeknek erős fényt kell kibocsátaniuk, hogy megfelelően bevilágítsák a munkaterületet. A munkalámpák általában LED technológiára épülnek, mivel ez hatékony, tartós, és tökéletes fényt ad a munkához. Azonban léteznek hagyományos izzós lámpák is.

3. Víz-és porálló

A mezőgazdasági munkák során nagyon fontos, hogy a munkalámpa porálló legyen. Azonban a víznek sem szabad, hogy kárt tegyen benne, mivel számolni kell azzal is, hogy a lámpa esőt kap. Ha a lámpa nem víz-és porálló, akkor nagyon gyorsan tönkremegy, és idő előtt cserélni kell.

4. Állítható

A legjobb, ha egy munkalámpán állítható a világítási szög és a világítás intenzitása.

A legjobb, ha egy munkalámpán állítható a világítási szög és a világítás intenzitása is. Így az éppen aktuális munkafolyamatokhoz tökéletesen lehet állítani. Vásárláskor azonban érdemes figyelni: a piacon fix lámpák is megtalálhatók, amelyeknek a világításának intenzitását sem lehet állítani.

Mellette, ellene

A munkalámpák általában normál izzóból, vagy ledből készülnek. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Most ezeket mutatjuk be, hogy könnyebb legyen a választás.

Normál izzós

Kellemes, meleg fényűek és többféle színhőmérséklet közül választhatunk. Azonban általában egy kis időre van szükségük, mire a teljes fényerőt elérik. A normál izzós munkalámpák az izzók miatt gyorsabban melegszenek, szó szerint izzanak. Ellene szól, hogy több energiát fogyasztanak, és előállításuk környezetkárosítóbb.

LED lámpák

A LED munkalámpák energiatakarékosabbak a hagyományos izzókkal szemben és hosszabb az élettartamuk is. A LED lámpák a bekapcsoláskor azonnal teljes fényerőn működnek és általában kevesebb káros anyagot tartalmaznak és könnyebb őket hulladékként is kezelni. Azonban a LED-ek drágábban a hagyományos izzóknál és előfordulhat, hogy a fénye nem megfelelően szóródik, ami a munka közben hátrány lehet.

Sok múlhat rajta

A piacon ma már számos munkalámpa megtalálható. Ezért nem mindegy, hogy ha munkalámpára van szükség, akkor melyiket vásároljuk.

A fényirányíthatóságának és a lámpa állíthatóságának fontosságáról már beszéltünk, és a hagyományos és LED munkalámpákat is bemutattuk. De van még olyan dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt munkalámpát vásárolnánk.

A lámpáknál fontos a CRI index is. De nézzük meg, hogy mi is ez pontosan.

Mi az a CRI index?

A CRI indexet más néven színvisszaadási indexnek is nevezzük.

A CRI indexet más néven színvisszaadási indexnek is nevezzük. Ez azt mutatja meg, hogy a lámpa milyen mértékben adja vissza a tárgyak színét.

A lámpák esetében sokszor láthatjuk, hogy egy CRI indexszel látják el a csomagoláson. Ez egy szám, ami 0-tól 100-ig terjed. Ha például egy lámpának 99-es a CRI indexe, akkor az azt jelenti, hogy az majdnem tökéletesen megfelel a nappali, természetes fényviszonyoknak. Így a tárgyak színe tökéletesen látszódik.

Nincs CRI? Segítünk!

Előfordul, hogy a gyártó nem tünteti fel a terméken a CRI indexet, azonban e nélkül is meg tudjuk határozni, hogy körülbelül melyik CRI indexbe tartozik az adott lámpa. Ebben a lámpa erőssége és típusa ad iránymutatást.

  • A klasszikus, hagyományos villanykörték esetében például szinte mindegyiknek közel 100-as a CRI értéke.
  • A legtöbb led izzó CRI értéke 70-90 közé tehető. Általánosságban 80-as indexűek, de elérhetőek 90-95-ös CRI értékűek is. 
  • A mai fénycsövek CRI indexe 80-98 között vannak. Ezek 14 és 80 watt teljesítmény közé tehetők.

De mi köze ennek a mezőgazdasághoz?

A mezőgazdasági munkák közben is fontos, hogy a gép vezetője megfelelően, nappali körülményekhez közeli fényben tudjon dolgozni, így ugyanis minimalizálhatóak a balesetek.

A másik ok, amiért fontos a CRI index, hogy a lámpa fénye nagyban befolyásolja az emberek közérzetét. Minél alacsonyabb az index, annál nagyobb az esélye

  • betegségek,
  • kedvtelenség,
  • fáradtság kialakulásának.

A CRI index tehát nemcsak a tökéletes látásban fontos, hanem a munkavállalók, dolgozók közérzete szempontjából is. Az éjszakai mezőgazdasági munkák alatt fontos a figyelem és precizitás. Ebben pedig nagy szerepet játszik a megfelelően kiválasztott munkalámpa.

A munkalámpák jelentéktelen eszköznek tűnhetnek, de most igyekeztünk bebizonyítani, hogy ez nem így van. A megfelelő munkalámpák lehetővé teszik a biztonságos és hatékony éjszakai munkavégzést.

A Ferwant kínálatában többféle munkalámpa is megtalálható, hogy ne legyen akadály a munkában a sötétség.

Image