Barion Pixel

Mezőgazdasági alkatrészek széles választéka!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kategóriák / Termékek

Kenőzsír: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Kenőzsír: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?
A kenőzsír nagyon fontos, ha gépekről, berendezésekről beszélünk. Ez az egyszerű anyag az, amely lehetővé teszi, hogy az alkatrészek és a gép is hosszú életű legyen. 

Korábbi cikkünkben a fagyálló mérőről írtunk. Mi az a fagyálló mérő? Hogyan kell használni? Mit lehet vele mérni? – ezekre a kérdésekre adtuk meg a választ. 

Ebben a cikkben a kenőzsírról lesz szó. Elmondjuk, hogy mely kenőzsírnak mik az előnyei, és azt is eláruljuk, hogy mi történik akkor, ha nem szentelünk kellő figyelmet a gépek és berendezések rendszeres zsírozásának. 

Mi az a kenőzsír? 

A kenőzsír a különböző ipari és gépészeti berendezésekhez használt kenőanyag. A kenőzsírt a gépek alkatrészeinek kenésére, védelmére és súrlódásának csökkentésére használnak. A rendszeres kenés fontos a gépek élethosszának növelése és a megfelelő működése érdekében. 

Miért van szükség kenőzsírra? 

A kenőzsírt az alkatrészek súrlódásának csökkentésére használják

Több ok miatt is fontos, hogy a kenőzsír rendszeres használatát ne felejtsük el. 

Súrlódás csökkentése: A kenőzsír segít csökkenteni a súrlódást a gépek mozgó alkatrészei között, ezáltal hosszabb élettartamot biztosít, mivel kevésbé kopnak az alkatrészek.
Védőréteg: A kenőzsír védőréteget képezhet a gépek alkatrészein, ami megakadályozza az oxidációt és a korróziót, valamint a nedvesség és a szennyeződések bejutását.
Hőelvezetés: Egyes kenőzsírok jó hőelvezető képességgel rendelkeznek, amelyek segíthetnek a gépek hőmérsékletének szabályozásában.
Hangcsillapítás: A kenőzsír használata csökkentheti a gépek működése közben keletkező zajt és rezonanciát.

Tényleg fontos a zsírozás? 

A válasz röviden: igen! Ha nem használunk kenőzsírt a gépek, berendezések karbantartásához, akkor az később drága és nehezen javítható problémákat is okozhat. Ha gépek nincsenek megfelelően zsírozva, akkor az alkatrészek között növekszik a súrlódás. Ez az alkatrészek idő előtti kopását és elhasználódását jelenti. 

Kenőzsír nélkül emellett nő a gép energiafogyasztása is, hiszen nagyobb energia szükséges a hatékonyabb működéséhez. Sőt! Az alkatrészek közötti súrlódás túlmelegedéshez, rosszabb esetben akár tűzveszélyhez, tűzhöz is vezethet. 

Kenőzsír fajták: melyik miért jó?

Most, hogy tudjuk, hogy a kenés elhagyhatatlan folyamat, nézzük meg azt is, hogy melyik kenőzsír mire, és milyen esetben használható. 
 

Általános kenőzsír

Az általános kenőzsír széles körben alkalmazott kenőanyag, amit sokféle gép és berendezés karbantartásához és kenéséhez használnak. Ez a kenőzsír általában jó kenőhatással és védelmi képességgel rendelkezik a súrlódás és a kopás ellen.

A speciális kenőzsírrész segítségével könnyű a precíz adagolás

Kenőzsírzópatron


A zsírzópatron vagy kenőzsírzópatron olyan tartály vagy patron, amely kenőzsírt tartalmaz. Ezekhez a patronokhoz tartozik egy speciális kenőzsírrész, amely lehetővé teszi a kenőzsír precíz adagolását a gép alkatrészeire. A zsírzópatronokat általában gépek olyan területein alkalmazzák, ahol a kenőzsír pontos és hatékony felvitelére van szükség, esetleg nehezebben elérhetőek. A kenőzsírpatronnak nagy előnye, hogy a zsírozás nem jár kosszal, nem kell az ujjunkkal elkenni. 

Grafitos kenőzsír 


 A grafitos kenőzsír olyan kenőanyag, amely grafitrészecskéket tartalmaz. A grafitos kenőzsír kiválóan csökkenti a súrlódást, ami ideális olyan helyeken, ahol sima és hatékony csúszásra van szükség. A grafitos kenőzsír azért is igen elterjedt, mert rendkívül ellenálló a magas hőmérsékletű környezetekben. Emellett alkalmas olyan területek zsírozására is, amely vizes, nedves, ugyanis vízlepergető hatása is van.

Hőálló kenőzsír 


A hőálló kenőzsír olyan speciális kenőanyag, amely kifejezetten magas hőmérsékletű környezetekben használható. Ezek a kenőzsírok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyan működjenek extrém hőmérsékletek között anélkül, hogy elveszítenék kenőhatásukat vagy lebomlanának.

Vízálló kenőzsír 


Ezek a kenőzsírok kifejezetten olyan környezetekben alkalmazhatók, ahol az alkatrészek vizesek lesznek, vagy könnyen bejuthat a nedvesség. A vízálló kenőzsírok segítenek megakadályozni a korróziót és a kopást nedves körülmények között.

Mi az az NLGI besorolás?

Az NLGI besorolás segít meghatározni a kenőzsír sűrűségét

A megfelelő kenőzsír kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az NLGI számot is, ugyanis ez is sokat segít a legjobb kenőzsír kiválasztásában. 

Az NLGI besorolás egy rendszer, amely segít meghatározni a kenőzsír sűrűségét és állagát. Az NLGI besorolás egy szám, amely megadja a kenőzsír konzisztenciáját. Ez a szám az NLGI szabványok szerint 0-től 6-ig terjedhet, ahol a 0 a leglágyabb a 6 pedig a legkeményebb kenőzsírt jelöli.

Lágy vagy kemény?

A lágyabb, alacsonyabb számú besorolású kenőzsírokat általában könnyebb adagolni, így olyan helyeken érdemes használni, amelyhez nehezebb a hozzáférhetőség és fontos az alapos zsírozás. 

Ezzel szemben a keményebb, magasabb számú besorolású kenőzsírok alkalmasabbak azokon a területeken, ahol a magas hőmérséklet vagy a nagy terhelés miatt szükséges a kenőzsír stabilitása.

Kenőanyag széles választékban

A kenőzsírok esetében tehát több mindent is figyelembe kell venni, hogy kiválasszuk a gépnek és az alkatrészeknek a legjobbat. A FerWant kínálatában többféle kenőzsír is megtalálható. Ezekkel a termékekkel az alkatrészeket biztonságban tudhatjuk. 

Ha pedig elmaradt a rendszeres zsírozás, és menthetetlen az alkatrész, akkor is van megoldás: a FerWant kínálatában számos mezőgazdasági gép alkatrész is megtalálható, amelyekkel gyors lesz a csere, és hatékony a munka.