Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek

Az aszály okozta károk a Kárpát-medencében

Az aszály okozta károk a Kárpát-medencében

2022. 08. 11. 09:34:05
Emberemlékezet óta nem látott aszály pusztít Magyarországon, ami eszméletlen veszteségeket okoz a gazdáknak. Július elejéig körülbelül 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a kedvezőtlen időjárás miatt. Ezeken a területeken annyira nagy a baj, hogy semmilyen termés sem takarítható be! A problémát tovább fokozza, hogy az aszály egy olyan évben végez a terméssel, amikor kifejezetten magas árak vannak, ebből következik, hogy normál körülmények között a gazdák igazán jól kereshettek volna.
A mezőgazdaság jelene és jövője

A mezőgazdaság jelene és jövője

2022. 07. 12. 08:33:48
Súlyosan hangzik, de nehezen vitatható: javarészt a mezőgazdaság biztosítja a folyamatosan növekvő népesség számára az életben maradáshoz szükséges élelmiszert. Az időjárás közben egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb, mindemellett, Európa éléskamrája, Ukrajna jövője teljesen bizonytalan.
A termőterületek állapotát tökéletesen felmérő, stratégiát alkotó, majd a munkát emberi beavatkozás nélkül elvégző gépek óriási segítséget jelenthetnek mindenki számára!
A munkavédelem fontossága a mezőgazdaságban

A munkavédelem fontossága a mezőgazdaságban

2022. 06. 28. 08:36:48
A mezőgazdasági szegmensben – mint, más területeken is- mindennél fontosabb a munkavédelem. A munkavédelem a megelőzés elvére épül: a munkáltatónak biztosítania kell a szükséges eszközöket, a munkavállalónak pedig tudnia kell rendeltetésszerűen használnia, viselnie, alkalmaznia őket.
A mezőgazdaság teherhordozói, a pótkocsik

A mezőgazdaság teherhordozói, a pótkocsik

2022. 06. 10. 08:24:46
A mezőgazdaságban a talajmunkákon kívül, szinte minden folyamat szállítási feladattal is jár. Országunkban évente, a szállításra kerülő betakarított termények, melléktermékek és inputanyagok össztömege egyszeri mozgatással számolva, meghaladja az 50 millió tonnát. Ha beleszámítjuk, hogy a legtöbbjüket több (2-3) alkalommal is utaztatni kell, 120 millió tonna a végeredmény.  Ezt a kihívást a tehergépkocsik mellett, többnyire a traktorvontatású szállítóeszközök, pótkocsik végzik.
Bálázási tippek: hogy minden tökéletesen sikerüljön

Bálázási tippek: hogy minden tökéletesen sikerüljön

2022. 05. 12. 13:27:08
Még korainak tűnhet a téma, de bálázás a mezőgazdaság egy olyan szegmense, ami plusz bevételhez juttathatja a gazdálkodókat, így nem árt időben felkészülni rá! A betakarítás során keletkezett melléktermék továbbértékesíthető, mivel széleskörben felhasználható. A szálas takarmányt áprilistól novemberig terjedő időszakban szükséges megtermelni. Önnel is előfordult már, hogy nem úgy sikerült, ahogy tervezte? Adunk néhány tippet, hogy ne érjék meglepetések.
Miért fontos odafigyelni a vetés mintázatára?

Miért fontos odafigyelni a vetés mintázatára?

2022. 04. 21. 09:30:18

Itt a vetési szezon, a gazdák már gőzerővel készülnek és gépeik előkészítésével alig várják, hogy elkezdődjön a vetés időszaka. A földek mellett autózva, talán te is észrevetted már, hogy milyen szép mintázatban helyezkednek a vetési sorok. Nos hogy ez nem csupán esztétikai megoldás abban biztosak lehetünk, na de miért is fontos odafigyelni a vetés mintázatára ezt boncolgatjuk a továbbiakban.

Munkagépek téliesítése

Munkagépek téliesítése

2021. 12. 20. 10:22:59
Ugyan erre a szezonra már véget értek a mezőgazdasági talajmunkák, fontos, hogy utolsó lépésként gépeink olyan állapotba kerüljenek, amely egyrészt lehetővé teszi megfelelő tárolásukat, másrészt elősegíti, hogy időben megkezdhetőek legyenek velük a tavaszi munkálatok. A télre való felkészítésük, az esedékes karbantartás elvégzése elengedhetetlen az állagmegóvás, illetve a korrózió elkerülése érdekében. De milyen teendők akadnak ilyenkor?
 
Traktor körkép Magyarországon

Traktor körkép Magyarországon

2021. 11. 30. 09:13:42

Kíváncsi vagy a 2021-es év legnépszerűbb traktoraira? Érdekel, hogy melyek a legjobbnak ítélt mezőgazdasági gépek? Itt van a legfrissebb lista, olvasd el!

A karbantartott munkagép a hálás munkaerő

A karbantartott munkagép a hálás munkaerő

2021. 11. 26. 10:51:30

Te is szeretnéd meghosszabbítani munkagéped élettartamát? Szeretnéd, ha sokáig egy jól működő gépezet legyen? Szerencsére ez nem olyan nehéz feladat. A titok, hogy tudatosan ellenőrizd és ápold időszakosan, ne csak akkor foglalkozz vele, amikor már valami gond van vele. Így sokáig jó műszaki állapotban lesznek, melyet tartósan fenntarthatsz.

A világ leggyorsabb traktorai

A világ leggyorsabb traktorai

2021. 11. 24. 00:00:00

Az autóknál már megszokhattuk, hogy nagy sebességekre képesek. Legtöbbünk már elgondolkodott rajta, mi lenne hogyha mezőgazdasági gépekkel is lehetne száguldozni. Ezeket a járműveket nem gyorsaságra tervezték, hanem a szántóföldön földművelésre. A sebességet pedig, az éppen használatban lévő munkagéphez igazítják. A mezőgazdaságban szükség van a traktorra, hogyha ebből akarunk megélni.